Potatispaj
Så här års blir det mycket kallskuret, sallad och plockmat, då är en potatispaj suverän.
Sätt ugnen på 200 grader.
Plocka fram en pajorm som är 28-30 cm i diameter, eller en mindre, det är inte så noga. Är formen mindre tänk på att den ska ha en högre kant så allt får plats.
Pajdeg;
100 gr flytande margarin (visst, det går jättebra med smält smör)
2 dl vete- eller dinkelmjöl
1 msk kallt vatten
Blanda ihop allt, blir degen för fast, häll i en skvätt vatten till.
Bre ut degen med hjäpl av en kniv i pajformen, det är lite trixigt vid kanten men efter ett par gånger har du fått in snitsen.
Grädda i 10 minuter.
Fyllning;
6-8 kokta potatisar (eller mer om du vill)
4 ägg
4 dl mjölk, byt gärna ut en del av mjölken mot creme fraiche och/eller vispgrädde
150 gr Västerbottenost, jag brukar köpa färdigriven, men det går bra med vilken ost som helst
Skär den kokta potatisen i skivor och lägg i det förgräddade pajskalet.
(Du kan också skiva grekisk fårost, chevreost, oliver eller purjolök mm och lägga på ett lager om du vill)
Strö över hälften av Västerbottenosten.
Vispa ihop äggen med mjölken eller mjölkblandningen, krydda med peppar, gräslök, örter eller det som du tycker passar. Häll blandningen över potatisen.
Strö över resten av osten.
Ställ in pajen i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader, pajen tar cirka 45 min att bli klar. Kolla noga att den stelnat innan du tar ut den.
Njut!